18. september 2007

Virtuaalne NSVL - üks buss pööras vasakule, teine oli ka sinine

Venemaa, Nõukogude Liit, sotsialism ja kommunism ning paljud muud üksikteemad, mis puudutavad igaüht sotsialismileeris elanud inimestest, ei jäta neid maha ühekski päevaks. Täna on Eestit väisamas ENPA juht seltsimees van der Linden, kes toetab pigem Venemaad kui demokraatlikke EL liikmesriike. Eks näis, missuguste kildudega ta täna esineb...
Aga selles Euroopa ja teiste arenenud riikide kodanike sotsialismi-ihalusest tingitud(?) seisukohtade valguses tahaks loota, et Euroopa keeltesse tõlgitakse Lauri Vahtre raamat "Absurdi impeerium", mida lugedes tuli lapsepõlv väga hästi silme ette - kui näts ja teksad oli kõva valuuta; kuidas vanaema söötis kartulikotitäite kaupa puhast leiba lammastele; kui õnnelik olid, kui pärast tundide pikkust järjekorratamist said osta 10 Eskimot, mis tuli samas ära süüa, sest koju nendega tahkes olekus niikuinii ei jõudnud jne jne jne.
Siiski raamatust tõenäoliselt ei piisa, vaid keegi võiks kätte võtta ning luua virtuaalse maailma "Life in Soviet Union" või mingi muu Second Life sarnase maailma, milles oleksid esindatud kõik nõukogude absurdsused (sh sundparteistamine, pealekaebamine jne). Las siis kõik, kes ihkavad elada vangina Marxi-Engelsi-Lenini-Stalini ideoloogial põhinevas haiges ja elujõuetus riigis, ootavad seal igavesti kommunismi saabumist. Ja kui selline elu neile meeldib, siis võiks neil olla võimalus taotleda sealsamas virtuaalses keskkonnas reaalset Venemaa kodakondsust.

P.S. Aitäh Ain, et selle raamatu mulle kinkisid :)

5 kommentaari:

Karuema ütles ...

kle aga sellise blogi võiks ju teha...?haarame härjal sarvist?

Agris ütles ...

Hea mõte, aga see pole nagu päris see, mis ma mõtlen - et osaleja tunneks omal nahal, mida tähendab tunde banaani- või ajalehetellimise järjekorras seista. Siis peaks blogis tekitama defitsiidi, sundparteistamise, nuhkimise jm võimalused :) Ja rahvusvahelises keeles (inglise, prantsuse jm) peaks see ka olema.
Aga blogi mõte oleks siis küll, kui kasutajad saaksid lisada oma (lähedaste) kogemusi ja mõtteid nõukogude ajast.

Karuema ütles ...

just just, selline narratiivide kogumise koht.

Ain ütles ...

Tore, Agris, et see sulle meeldis. Ma ise mõtlen, et kõige olulisem on, kui suudame selle kõik oma laste jaoks kuidagi lales hoida. Ses mõttes on lahe, et Vahtre üht-teist on kokku sidunud. Siis tulevad endal ka kohe detailid meelde ...

Anonüümne ütles ...

hea algus