22. juuni 2007

Viina pole, pood kinni!


Tallinn alustab elanike ellujäämiskatsetega 1. augustist, kui alkoholi müük alates kella 8 õhtul on keelatud. Eelmisel nädalal võtsid poodnikud sõna, et kui alkoholi müüa ei saa, siis peaks poe õhtul varem kinni panema. Teised jälle hurjutasid, et inimeste harjumusi ei tohi muuta. Viinatootjad aga muretsevad oma kasumi pärast.
Alkoholipoliitika eesmärkidest ning sekkumiste kulu-efektiivsusest (mõju kogu rahvastiku eluaastatele) kirjutas Taavi juba novembris 2006. Alkoholi müügipiirangud üksi ei paranda eriti olukorda ning pigem tekitavad sellised "kampaaniad" (eriti tänastes tingimustes ja sellega seotud poliitikute motivatsioonile mõeldes) vastuseisu paljudes osapooltes, mida senised reageeringud ka tõestavad.
Mis aga puutub poodide lahtiolekuaegade lühendamisse, siis seda võiks teha küll. Miks peavad müüjad madala palga eest pooltühjades poodides passima, kui samas võiks nende töö parema korraldamise kaudu lühendada tipptundidel järjekordi (RIMI juht lubas seda lahkelt!)? Poodide lahtiolekuaja lühenemine mõjutab tõesti inimeste harjumusi ning kas see on halb, kui igaõhtuse poetreti asemel ollakse rohkem perega koos ja käiakse kasvõi lihtsalt jalutamas. Kui peres on piisavalt suur külmkapp (ja auto) olemas, siis on kord-paar nädalas poes käimine nii aega, närve (järjekorras seismine on ju väga tüütut) kui rahakotti säästvam :)

Kommentaare ei ole: